#

A permakultúra rugalmassága

A permakultúra rendszerében az egyik legérdekesebb dolog a rugalmasság. Legyen kicsi, vagy nagy a rendszer, legyen a trópusokon, vagy hazánkban mindig az adott körülményekre és méretre szabható. Elkezdheted egy virágládában, vagy átalakíthatod a kerted egy hibátlan ökoszisztémává, de megfelelő közösséggel akár egy ökofalu is létrejöhet. Erre is van már számos példa.

Egyébként ez a természetben sincs másként, csak próbálj meg összehasonlítani két ökoszisztémát. Mondjuk egy perui folyóvölgy rejtett zugát, ahová évente csak néhány napig süt be a nap, egy fél kontinensnyi szavannával, vagy egy szibériai tundrával. Látszólag semmi hasonlóság nincs közöttük, mégis ugyanolyan rendszerek, kapcsolatok működnek bennük. Ugyanilyen ökoszisztéma alakul ki a kertedben is, akkor is, ha nem nyúlsz hozzá. Főleg akkor. Viszont adott a lehetőség, hogy e működő rendszerbe óvatosan, de beleszólj, hogy számodra is hasznot hozzon. Ehhez semmi mást nem kell tenned, mint megismerni a rendszer elemeit és ismerni azoknak a fajoknak a tulajdonságait, amelyeket beépítenél a rendszerbe.

A permakultúrás kertészkedés nagy előnye, hogy a munka oroszlánrészét egész egyszerűen rábízod a természetre, úgyis ő ért hozzá legjobban, így rád sokkal kevesebb feladat marad. Igen furcsa, de a biokertészet legszélsőségesebb ága jár a legkevesebb munkával!