#

Erdő cserépben

Wade Muggleton szerint erdő nevelése néhány cserépben csak első hallásra hangzik különösnek, számos előnnyel jár.

Aligha szükséges komolyabban bizonygatni, hogy a fák remek élőlények és ha erdőben csoportosulnak, az még nagyszerűbb dolog. Hiába ismert a növények és a zöld környezet pozitív hatása, a városi környezetben a fák nem túl gyakori szereplők, egy összefüggő erdő még kevésbé az. Számukra ez szűkös egy élettér, minden térkővel és betonnal burkolt, alig akad egy szabad földfelület, ha valahol mégis, ott közmű vezetékek futnak a föld alatt és ha valamelyiknek útjában áll egy fa, nos nem sok esélye marad.  Ha már a városi szabadföldi faültetés erősen korlátozott, a második legjobb dolog ha az erdőt néhány tucat cserépben valósítod meg. Fák cserépben, ez némiképp valószínűtlenül hangzik, de hidd el működik és sokkal kevesebb munkával létrehozható, mint gondolnád. Tehát miért ne telepítenél egy mini cserepes erdőt a hátsókertbe, a teraszra, vagy akár az ablakpárkányra?

Milyen fák kerülhetnek cserépbe?

Nos, a fáknak van egy olyan tulajdonságuk, hogy szeretnek nagyra nőni, miközben a cserepek mérete korlátozott. Voltaképpen bármilyen fát nevelhetsz otthon megfelelő méretű cserépben évekig, vagy akár évtizedekig, de ésszerű szempont olyan fajtákat választani, amelyek kisebb növésűek, így méretükhöz képest megfelelően erős gyökérzetet növeszthetnek és ellenállóbbak lesznek a betegségek ellen.

Nagy előnye a cserepes erdőnek, hogy mozgathatók és szállíthatók a növények, így olyan fajokkal is foglalkozhatsz, amelyek a mi éghajlatunkon nem élnék túl a telet. Őket beteleltetheted a télikerben, vagy egy fóliasátorban így átvészelhetik a leghidegebb hónapokat. Trópusi és mediterrán növények, citrom, narancs, olajfa, vagy épp a banán mind remekül érzik magukat nagyobb cserepekben, dézsákban. A cserepes fenyő is igen mutatós és egész évben jól érzi kint magát, decemberben pedig karácsonyfaként is szerepet kaphat a szoba hűvösebb részén.

A cserepes fák önállóan is mutatósak, ha azonban mini erdővé csoportosítod őket nem csupán egészen különleges hatást keltenek, hanem olyan mikroklímát környezetet alakíthatsz ki velük, amely már a permakultúra elveihez s közelebb áll. Egy valódi mini erdőt, árnyékos, hűvös és nedves környezetet, ahol rovarok és madarak is helyet találnak maguknak.

erdo1

Ha van egy saját cserepes erdőd, akkor semmi sem szabhat határt a fantáziádnak: banán nőhet a páfrányok között közvetlenül a barackfák és a norvég luc mellett.

Előkészítés, ültetés

Ha eldöntötted, hogy cserepes erdőt szeretnél otthonra, az első feladatod lesz a megfelelő edények kiválasztása. A kertészeti áruházak általában széles választékot kínálnak – persze az árak is széles tartományban mozognak – a műanyag cserepektől a nagyobb dézsákon keresztül egészen a fél hordókig. Persze némi kreativitással sokkal olcsóbban is megoldható a dolog feleslegessé vált edények felhasználásával, amelyek megfelelő méretűek egy-egy fácska nevelgetésére. Nagy segítség lesz a későbbiekben, ha az edényednek füle is van, így könnyebben mozgatható. Még egy tipp: kerttervezők, kertépítők körül sok ilyen, gyakran alig használt edény válik feleslegessé.

Miután kiválasztottad az edényeket, az ültetőközeg, a talaj a következő kérdés. Az előkészítésen múlik minden: a földkeveréked minősége fogja meghatározni, hogy mennyire lesz sikeres a projekt és hosszú életű a növény. A “sima föld” nem lesz elegendő sem a vízmegtartás, sem pedig a tápanyagellátás szempontjából. Az ideális keverék jó minőségű kerti földből és komposztból áll, alatta érett trágya a folyamatos, lassú tápanyagpótlásra, a cserép alján pedig néhány ujjnyi kavics a felesleges víz elvezetésére. Ha tudsz, dobj a keverékhez egy marék hallisztet, csontlisztet, vagy algalisztet. Az ültetőközeg összeállításánál biztosítanod kell a fád tápanyagszükségletét az első 2-3 évre.

Gondozás

Ne felejtsd el, hogy a cserepes fád más körülmények között fog élni, mint ha szabad földben lenne, hiszen tápanyagot csak az ültetőközegéből tud majd felvenni. Az esővíz csupán kis felületen éri a fa talaját és ez nem lesz elegendő az akár több méter magasra növő fa vízellátására, tehát valamiféle öntözőrendszer kiépítése elengedhetetlen. Egy automatizált csepegtető öntözőrendszer kiépítése a legjobb, kevés gond van vele és akkor is megbízhatóan működik, ha nyaralni indulsz.

Egy alapfelszereltségű csepegető öntözőrendszer már 15.000 Ft-ból kiépíthető, amelyet később bővíteni tudsz. Ennél olcsóbb verzió, ha üres ásványvizes flakonokat használsz, amelyek kupakjára apró lyukat fúrsz és így állítod kupakkal lefelé a földbe. A flakont megtöltve jó ideig biztosítja cseppenként a növény vízellátását. Ez  a növény számára is sokkal jobb, mint a napi egyszeri, locsolókannával történő árasztásos öntözés.

erdo2  erdo3

Az öntözés mellett a táplálás is fontos kérdés, hiszen a kezdeti talajkeverékből egy idő után felhasználja a növény a tápanyagokat, ezeket pedig pótolnod kell. Általában folyékony tápoldatokat érdemes használnod, csalánléből, vagy fekete nadálytőből készítve, de készíthetsz hígtrágyát is, igazán egyszerű: egy vászonzacskóba összegyűjtött birkatrágyát beáztatsz egy vödör vízbe, ez remek tápanyagutánpótlás a vegetációs időszakban. Minden tavasszal célszerű pótolni az ásványi anyagokat némi halliszttel, vagy vérliszttel, vagy csontliszttel.

Minden cserepemet mulcsozom, általában fakéreggel, amely jelentősen csökkenti a talaj kiszáradását és szépen lassan komposztálódik a talajon, így hozzájárul a talaj tápanyagellátásához is és bármikor pótolhatom. A feketerigók nálam előszeretettel kapirgálják ki a fakérget a cserépből, ha ez gondot jelent, akkor teríts egy műanyag hálót a cserépre – egyszerű, de hatékony megoldás.

A mini erdő egy egyszerű, de látványos módja az unalmas beton és térkőfelületek díszítésére, javíthatod udvarod, kerted mikroklímáját és egy élhetőbb környezetet teremthetsz magadnak, mindezt igazán környezetbarát módon.

Wade Muggleton Angliában, Shropshire déli részén él a hegyek között feleségével és két gyermekével. Részmunkaidőben körzeti megbízottként és szabadúszó oktatóként dolgozik. Kertjét, mini cserepes erdejét 13 éve építgeti.

Permaculture Magazine 2016/3 (www.permaculture.co.uk)