#

Zseniális ötlet a paradicsom termesztésére

Az ötlet kitalálója James Bryan, aki egy eredeti és hatékony trükkel állt elő. Azt mutatja be, hogyan ültethetünk paradicsomot úgy, hogy a növény számára biztosítva legyen minden: a támaszték, a tökéletes növekedési feltételek, és még a csöpögtető öntözés is, ráadásul egyszerre, mindezt fillérekből. Az ötlet már bejárta az egész világot és azóta rengetegen próbálták ki sikerrel.

A tökéletessége abban rejlik, hogy egyszerű, így könnyedén elsajátíthatja bárki, még az is, aki életében nem nevelt paradicsomot. A másik előnye az, hogy nem kerül sokba, tényleg fillérekből el lehet készíteni.

whydontyoutrythis

Nincs másra szükséged, mint egy régi műanyag vödörre, aminek az aljába lyukakat fúrsz. Ugyanígy lyukak kerülnek az oldalára is, az aljától kb. 10 centiméterre. Ha ezzel megvagy, akkor a vödröt 15-20 centiméter mélyen ásd le a földbe, majd dobj bele néhány lapát érett komposztot.

Ha ezzel is készen vagy, akkor jöhetnek a paradicsom palánták, amiket a vödör köré ültess. Bryan 4 palántát ültetett a kísérletben. Nem kell sokat öntözd, elég minden másnap a vödörbe öntened némi vizet, a növények innen veszik majd fel a szükséges vízben oldott tápanyagot. Más tápoldat, műtrágya használata teljesen felesleges. A paradicsomokat vedd körbe dróthálóval, ez tökéletes támfal lesz a növények számára és ezzel biztosítod az egyenletes növekedést és a kapaszkodás lehetőségét.

whydontyoutrythis2

Egy hét múlva a növények már jelentős növekedésen lesznek túl, és virágozni kezdenek, James tapasztalata szerint volt olyan növény, amelyen már 1-2 hét után kisebb termés volt. Módszerével a terméshozam hihetetlen mértékben megnő, mivel a palánták gyorsabban növekednek, és egyenletes vízellátáshoz jutnak a gyökereken keresztül.

“A május 28-án ültetett palántáim június végén már tele voltak virágokkal és terméssel!”

Ezt a módszert elsősorban bokros növekedésű paradicsomokhoz ajánljuk. A futó paradicsomokat mindenképpen falra, vagy kerítésre érdemes futtatni.

Forrás: hometalk.com, James Bryan C.