#

Folyók rajzolta térkép

Látványos rajz készült Európa folyóiról.

Az általunk használt térképeken a folyók általában jelentéktelennek tűnő, vékony, kék vonalak, amelyek itt-ott keresztezik útjainkat. Azonban a folyók a mai napig meghatározó földrajzi elemek, amelyek közvetve, vagy közvetlenül, de mindennapjainkra is jelentős hatással vannak. Talán ez motiválta az imgur.com egyik magyar felhasználóját, aki lenyűgöző térképet készített Európa folyóiról.

Európa vízrajza (imgur.com/fejetlenfej)

A hihetetlenül részletgazdag, színes térképen érdemes elkalandozni egy kicsit, pár perc alatt érdekes felfedezéseket tehetünk. A Duna (a térképen kék) 10 országon folyik keresztül, vízgyűjtője 17 országot érint. A vízgyűjtő délnyugaton majdnem elér az Adriai-tenger partjáig, az itt lehulló csapadék alig 50-100 km-re a mediterrán tengertől kelet felé indul és majd’ ezer kilométeres út után a Fekete-tengerbe ömlik. Szintén ide torkollik a Dnyeper (narancssárga), tőle keletre pedig a hatalmas orosz folyó a Volga, (sötét rózsaszín) amely delta torkolatával a Kaszpi-tengert éri el. Olaszországot és a Brit-szigeteket sok, rövid folyó teszi színessé, Skandinávia domborzatát, a félszigetre merőleges völgyeit pedig látványosan megrajzolják folyói.

Az egyik legszebb jelenség az észak-olaszországi Pó folyó (vajsárga), amely mellékfolyóival egy szabályos fát rajzol a térképre.


A Pó folyó völgye (imgur.com/fejetlenfej)

Egy ilyen térképet böngészve érthetjük meg igazán, hogy a Föld vízkörforgása mennyire hasonlít az emberi test keringéséhez. A Föld vékony hajszálerei hosszabb, vastagabb főerekbe, vénákba szállítják a vizet, amelyek a tengerekbe, óceánokba torkollanak. E hatalmas víztestek óriási mennyiségű vízpárát pumpálnak a felhőkbe, amelyek a levegőburok mozgásával, légzésével oszlatják el a vizet Földünk felszínén. 


Közép-európa
(imgur.com/fejetlenfej)

Etnogarden