#

A szemétember

Az általunk termelt hulladékot legtöbbször hanyag közönnyel helyezzük a kukába, ezzel megszabadultunk tőle, kész, vége. Persze sejtjük, hogy valahol, egy – remélhetőleg távoli – hulladéklerakóban egyre növekvő kupacokban gyűlik a szemét, de a mennyiségét már nehezebb elképzelni. Az még nehezebben képzelhető el, hogy mi lenne, ha a szemetünktől nem tudnánk megszabadulni. Ha a közvetlen környezetünkben maradna. Mondjuk rajtunk.

Rob Greenfield komoly elhatározást tett: egy hónapon keresztül – egy átlagos amerikai életét élve – minden általa termelt szemetet magán visel, akár egy ruhát. Az elhatározást tett követte, az akciót pedig fényképekkel dokumentálta.

1. nap

A ruha elkészítése mintegy 125 órát vett igénybe, de úgy lett tervezve, hogy gond nélkül használható legyen egy hónapon át és elbírjon nem kevés súlyt.

5. nap

Igencsak kellemetlen és viszolygást kelt, ha valaki nem szabadul meg azonnal minden hulladékától. Legalábbis Rob így érezte, ahogy járt-kelt az emberek között.

10. nap

A mozgás kezd nehézkessé válni. Az összegyűlt szemét mennyisége nagyjából 12 kg, ami nagyjából a fele, mint amennyit egy átlagos amerikai termel 10 nap leforgása alatt.

13. nap

Egyre bonyolultabb az élet, a közlekedés és a vásárlás, de egyre többen ismerik meg az utcán és legtöbbször pozitív visszajelzést kap.

17. nap

25 kg hulladék jött össze a szemétruhában. “Nagyjából napi másfél kg szemetet termelek, ez 33%-kal kevesebb, mint egy átlagos amerikai polgár termése.” – meséli Rob.

25. nap

Rob még mindig képes mozogni, habár gyalogolni csak erősen kacsázva képes. 34 kg szemét gyűlt eddig össze, ez kevesebb, mint amire kezdetben számított, de ebben a helyzetben valószínűleg mindenki igyekezne minimalizálni a szemét termelést.

31. nap

84 font, azaz kb. 42 kg-ra hízott a különleges ruha tömege. “Sikerült, megcsináltam” – mondja Rob – ” De nem tudok másra gondolni mint, hogy mennyi szemetet termelhetek egy év alatt, vagy egy életen át. Napról napra növekedett a súly, amit magamon viseltem és ezt a súlyt a Földnek is el kell viselnie. Ellentétben velem, ő nem dobhatja le magáról egy hónap után. Rá kell ébredjünk minderre és el kell kezdenünk dolgozni azon, hogy mindél kisebb szeméthegy maradjon utánunk!”

etnogarden