#

A gomba, ami zombivá változtatja a hangyákat

A cordyceps gomba története egészen úgy hangzik, mintha Stephen King tollából született volna. A hangyákat zombivá változtató Ophiocordyceps unilateralis gomba elképesztő életét már régebben leírta a tudomány. Most azonban újabb hihetetlen részletek kerültek ki róla. 

A Thaiföld és Brazília esőerdeiben élő gombafaj a többi gombához hasonlóan spórákkal szaporodik, azonban az ó spórái nem a nedves talajon csíráznak ki, hanem fertőzött hangyák testében. A hangyában fejlődésnek indult micélium a rovar egész testét átszövi, majd átveszi az irányítást az idegrendszere felett. A szorgos hangya többé nem tér vissza a bolyba, viselkedése megváltozik. A gomba által irányított állat letér szokásos útvonaláról és az erdő nedvesebb részei felé veszi az irányt, ahol a magasabb páratartalom miatt a gomba ideális körülmények között tud termőtesteket növeszteni. A hangya útja általában egy ágvégen, vagy egy falevél csücskén ér véget, ahol erősen megkapaszkodik, majd állat elpusztul. A történet azonban nem ér itt véget, a gomba  ezután kifejleszti apró termőtesteit és szétszórja spóráit újabb áldozatokat keresve.

Az út vége: az ácshangya mielőtt elpusztulna lábaival és szájszervével
stabilan rögzíti magát az ágon. A gomba termőteste csak ezután
fejlődik ki az állat fejéből (Kim Fleming)

A legújabb kutatások további elképesztő dolgokat tártak fel. A cordyceps ugyanis eltérően működik a különböző hangyafajok esetében, azaz valahogy felismeri az áldozat idegrendszerét és a fertőzéshez szükséges enzim-koktélt a fajra specifikusan állítja be. A gomba folyamatos kommunikációt tart fent a hangya agyával és szükség szerint állít elő újabb vegyületeket. A hangyák vizsgálata során mintát vettek a fertőzött állatokból és egy sor jórészt ismeretlen vegyületet fedeztek fel. Úgy tűnik, hogy a halálos fertőzést azok a hangyafajok úszhatják meg, amelyek agyi tevékenységére a gombának nincs “vegyi válasza”.

Fajspecifikus koktéllal támad

A legújabb kutatások két vegyületet sikerrel azonosítottak, a guanidinovajsavat (GBA) és a szfingozint mindkettő neurológiai rendellenességekben játszik szerepet. Mellettük több száz hasonló vegyületet eddig nem sikerült azonosítani. “Nem kizárt, hogy a zombi gomba a neurológia eddig jórészt ismeretlen területét tárja fel előttünk. Általa számos új ismeretre tehetünk majd szert.” – közölte a kutatócsoport vezetője Charissa de Bekker.

A cordyceps gomba nem csupán sci-fi filmbe illő tulajdonságairól ismert. Kínai, hernyókat fertőző változatát egészségmegőrző hatása miatt szárítva, porítva fogyasztják szerte a világon. Az egészségre pozitív hatással bíró gomba grammja nagyjából 10.000 Ft körül mozog a piacon és naponta 2-3 grammot is érdemes belőle elfogyasztani, így aki így kíván tenni az egészségéért annak bizony mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia.
A tudomány és olvasóink érdekében természetesen megkóstoltuk, íze lisztes jellegű, akár a ropi!

A napi adag “gombaropi” akár 30.000 forintba is kerülhet