#

Kell e metszeni permakultúrában?

A metszés nem új találmány, sok száz éve műveli az ember, hogy a gyümölcsfák számára ideális termést produkáljanak. Na de hogy kap helyet ez a művelet egy permakultúrában, ahol azt az elvet valljuk, hogy minél kevésbé avatkozunk be a természet rendjébe?

Alapvetően 4 oka és célja van annak, hogy metszőollót ragadva alakíts a gyümölcsfák koronáján.
Az első és legfontosabb a gyümölcsök minősége. Egy jól metszett fáról biztosan nem golflabda méretű almákat kell majd szüretelned, igaz, hogy nem 200, csak 100 darabot számolsz össze, de itt is érvényes “a kevesebb néha több” gondolat.
A metszés másik célja, hogy fényt és levegőt juttass a gyümölcsfa koronájának belsejébe. Egyes öreg fákon megfigyelheted, hogy a korona labdaszerű, azaz csak kívül van lombozata, belül szinte “üres”.
A harmadik cél a méret kordában tartása. Hacsak nincs a sufniban egy darus autód, nem szerencsés hagynod, hogy a gyümölcsfád az égig nőjön.
Végül pedig a metszés a növény egészségét is szolgálja, az elszáradt ágakat mindenképpen érdemes eltávolítanod, mert ezek betegségek táptalaja lehetnek.

Egy jól metszett és gondosan sebkezelt ág…

… tökéletesen beforr.

A permakultúra és az ökológiai szemléletű kertészkedés lényege, hogy amit lehet rábízunk a természetre, csupán előnyhöz juttatjuk azokat a növényeket, amelyek számunkra hasznosak. A kártevők túlszaporodását rovarölőszerek használata helyett  inkább a növények egészségének erősítésével próbáljuk megakadályozni. Gyümölcsfák esetében pedig nem célunk, hogy minden évben a lehető legnagyobb terméshozamot érjük el, de némi kímélő metszés, koronaalakítás belefér. Úgyhogy metsz bátran, de az olló mellé vidd magaddal a metszés alábbi mantráját is!

A metszés mantrája

  •  függőleges ágakat szedj ki, ne a vízszinteseket
  •  befelé növekvő ágakat vágj le, ne a kifelé növekvőket
  •  az egymást keresztező, összeérő, dörzsölő ágak menjenek
  •  engedj fényt és levegőt a korona belsejébe
  •  faragj “borospoharat”: a serleg alak ideális gyümölcsfáknál
  •  ferde vágásokat ejts, kevéssel a rügy felett, azzal ellentétes irányba

Szépen metszett, felülről nyitott fiatal gyümölcsfa.

Wade Muggleton, Permaculture Magazine