#

10 remek tipp a paradicsom otthoni termesztéséhez

A saját kertben termett friss paradicsom íze verhetetlen. Kaptunk 10 remek tippet Huw Richards-tól, (Huw’s Nursery) amit most megosztunk veletek.

1. Ne egyszerre vess! A magok felét az első ültetést követően 3-4 héttel vesd el, ezek így késleltetve fognak fejlődni és termést hozni. Ezzel elnyújthatod az érés idejét, több terméshullámból szüretelhetsz.

2. Ha a palántáknak már legalább két valódi levelük van, ültesd szét őket. Ilyenkor kezd a gyökérzet mellékgyökereket növeszteni, tehát egy cserépbe, csak egy palántát ültess.

3. A paradicsom palántáknak sok napsütésre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. Találj nekik olyan helyet, ahol legalább 10 óra természetes fény éri őket. Amikor kiülteted őket végleges helyükre, hagyj bőven helyet a palánták között, hogy megfelelően levegőzzenek, ezzel megelőzve e gombabetegségeket.

4. Ültesd le a palántát a legalsó levélig. A szár alján további gyökerek nőnek majd, így a palánta erősebb és egészségesebb lesz.

5. A paradicsomnak megfelelő támrendszerre van szüksége, mert a legtöbb fajta magasra nő. Ez lehet egy közös lugas, amelyre az összes palántádat felfuttatod, de lehet egyesével zsineg segítségével akár a kerítésre futtatni.

6. Ha a növények elérték az 1 méteres magasságot, távolítsd el róluk a legelső, öregebb leveleket. Ezek hajlamosabbak betegségekre, különösen a gombabetegségeket kapják el könnyen, majd megfertőzik az egész növényt. Ha időben eltávolítod őket, a komposztálóba is bekerülhetnek.

7. Ahogy a növény növekszik és erősödik, távolítsd el róluk az oldalhajtásokat, amik a levelek tövénél nőnek. A növekedési szakaszban arra koncentrálj, hogy a paradicsom minél nagyobb és erősebb legyen, később pedig a gyümölcsök nevelésére kell fordítsa az energiát, így nem szerencsés, ha oldalhajtásokat nevel és bokrosodik.

8. Miután megjelentek az első gyümölcsök, adj a növényeknek organikus tápoldatot. Készíts sajátot csalánléből és fekete nadálytőből. Vagy egyszerűen csak tegyél érett komposztot a növény töve köré és alaposan öntözd be. 

9. Ne hagyd a termést túlérni a növényen. A rothadó gyümölcs betegségek forrása lehet. Ha esetleg le kell szedned a paradicsomokat korábban, egy napos ablakpárkányon szépen beérnek.

10. Társítsd a paradicsomokat sarkantyúvirággal, hagymafélékkel, borágóval vagy bazsalikommal. Jó szomszédok, távol tartják a paradicsom kártevőit.