#

Május 6: A Pucér Kertészkedés Világnapja

Május 6-án, azaz e hét szombatján lesz a Pucér Kertészkedés Világnapja, amikor lelkes kertészek ruha nélkül ünneplik a kertet, a tavaszt és a szabadságot.

A Pucér Kertészkedés Világnapja – amely gondolata Jacob Gabriel permakultúra kertésztől származik – minden május első szombatján kerül megrendezésre és bárhol a Földön lehet hozzá csatlakozni. Az esemény nem a szexualitást kívánja hangsúlyozni, sokkal inkább a felszabadultság és a természettel közös harmóniai ünnepe. A résztvevők tehát nem egy rendezvényen gyűlnek össze, hanem a saját kertjükben mélyülnek el a természet és a kert szépségeiben.

Nem arról van szó, hogy mások előtt meztelenkedj, vagy mutogasd magad – mondja Corky Stanton az esemény weblapjának megalkotója – Saját tested elfogadásáról és a természetben történő elmerülésről szól ez a nap.

Az ötletgazdák hangsúlyozzák, hogy az esemény mögött nem áll szervezet, vagy éppen szervezőbizottság, nincsenek szabályok, sem megkötések, mindenki kedvére, szabadon ünnepelheti a napsütést és a tavaszt.

Az első meztelen kertészkedést 2005. szeptember 10-én rendezték meg, majd 2007-től került át az esemény időpontja május első szombatjára. A dátumválasztás nem véletlen, ugyanis május első vasárnapján nem csak anyák napját ünnepeljük, hanem a Permakultúra Napját is, így némi meztelenkedéssel kétnapos lett az ünnep.

Az erősen időjárás-, és földrajzi szélesség függő program célja tehát elsősorban a pozitív énkép erősítése, saját magunk elfogadása és a természettel való harmónia keresése.

Képek forrása: Instagram, World Naked Gardening Day website